четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 52

ССК и Бизнис конфедерацијата ги поздравија предложените измени во Законот за хонорарци

sojuz-komori500

Последни вести

Сојузот на стопански комори и Бизнис конфедерацијата на Македонија и го поздравија предлогот за изменување и дополнување на Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување, инициран од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ. Според нив на тој начин сите граѓани кои работат како хонорарци ќе го почувствуваат бенефитот од нивната работа.

-ССК го поздравува предлогот за изменување и дополнување на Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување, со кој прагот на вработените лица и пензионерите кои остваруваат приход по основ на работа или по основ на пензија се качува на ниво на просечната плата исплатена во 2014 година. Придонесите ќе се плаќаат само на делот кој што е над просечната плата, истакна заменик претседателот на ССК Сеад Кочан.

Тој посочи дека ова е уште еден пример за јавно-приватно партнерство со бизнис заедницата и институциите.

– Тоа ќе биде подобро и за граѓаните и за бизнис заедницата, пред се за категоријата на граѓани кои се движат во рамки на просечната плата, кои навистина ќе можат да ги почувствуваат примањата. Нормално е дека треба да се плаќаат даноци и персоналниот данок кој е во прифатлива висина, и од друга страна за бизнис заедницата е важно повторно да излезе од зоната на размилување како да го изигра Законот. Ова е состојба којашто бизнис-заедницата може да си ја дозволи, односно ние на некој начин сме навикнати на тоа дека сите хонорари или сите исплати во однос на догвор на дело или авторски договор, дека се на некој начин пресметани во износот од 10 или 11 проценти како персонален данок, истакна претседателот на Бизнис конфедерацијата на Македонија, Миле Бошков.

Предложените измени се позитиви, сметаат тие, и ќе ја елиминираат нелојалнатаконкуренција меѓу компаниите, а хонорарците ќе добијат социјална сигурност и еднаков третман со работниците вработени на неопределено работно време.

Инаку, предлог-Законот предвидува прагот за вработените лица и пензионери коишто остваруваат приход по основ на работа или по однос на пензија да биде кренат на ниво на просечната плата исплатена во 2014 година, а придонесите да се плаќаат само на делот којшто е над просечната плата.

– Значи доколку некое лице добива хонорар од 23.000 денари нема да плаќа придонеси на целата сума од 23.000, заради тоа што сметаме дека тој веќе социјално и пензиски е осигуран, туку ќе плаќа само на разликата помеѓу просечната плата и висината на неговиот хонорар, односно ќе плаќа придонеси на основица од 2.000 денари, што е некоја прилично симболична сума, истакна координаторот на пратеничката група на ВМРО- ДПМНЕ во Собранието на РМ, Илија Димовски. За оние лица коишто не се во работен однос, а добиваат хонорари, во Законот се предлага пресметката на придонесите на хонорарот да остане на ниво на минималнта плата, со цел да се заштитат луѓето кои се ангажирани во фирми, но не се вработени, туку целокупниот приход го остваруваат преку хонорар, истакна на вчерашната прес конференција координаторот на пратеничката група на ВМРО- ДПМНЕ во Собранието на РМ, Илија Димовски.

Преку измените, како што нагласи тој, на овие лица ќе  им биде обезбедена пензија и сугурност за здравствено осигурување.

Најчитани вести