петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 0

ССМ го одблежува Светскиот ден на пристојна работа

Сојузот на синдикати на Македонија со низа активности ќе го одбележи 7 Октомври - Денот на пристојна работа.

133376785

Поврзани вести

Планирано е да се одржат промоции, семинари и тркалезни маси посветени на значењето на пристојната работа, сигурните работни места и социјалната сигурност.

– Денес соочени со економски кризи и со опасноста од глобализацијата на капиталот, корпоративната алчност на компаниите и нерамноправната распределба на добивката, ќе го мобилизираме своето членство за остварување на правото на колективно преговарање и синдикално организирање, за сигурни работни места и достоинствени плати, социјална заштита за сите, остварување на темелните човекови права, демократија и социјална правда, безбедни услови при работа, заштита на посебната категорија работници, жени, лица со посебни потреби и здрава животна средина. ССМ и оваа година посветено ќе работи на остварување на Националната програма за пристојна работа 2015-2020, се наведува во соопштението од ССМ.

Според претседателот на ССМ, Живко Митревски, достоинствената работа мора да се заснова врз верувањето дека секое современо општество треба да обезбедува нови вработувања, социјален напредок и развој, достоинствен живот, еднаков третман и еднакви можности за сите за продуктивна работа и личен и општествен развој проследен со достоинствено платен труд и социјална и материјална егзистенција.

Идејата и концептот за пристојна работа произлегуваат од Меѓународната организација на трудот, промовирани во 1999 година, на 87. Меѓународна конференција на трудот. Идејата за пристојна работа е прифатена на Светскиот самит на Обединетите нации во 2005 година, а потоа и од Економско-социјалниот совет на Обединетите нации (ЕЦОСОЦ) во 2006 година. На Светскиот социјален форум одржан во Најроби е покрената кампања „Пристојна работа, достоинствен живот“ и 7 Октомври е погласен како Светски ден за пристојна работа.

Најчитани вести