Македонија

ССМ со кампања против работа на црно

ССМ со кампања против работа на црно
ССМ со кампања против работа на црно

Сојузот на синдикати на Македонија со пакет активни мерки започнува кампања против непријавената работа.

Кампањата ќе се спроведува во следниот период, а ќе содржи низа мерки почнувајќи од обуки за невработените до активности со кои ќе се укаже што треба да се преземе за заштита на вработените од работата на црно, пренесе МИА.

– Ја започнуваме кампањата против ова општествено зло, односно против работата на црно. Анализите од досегашните испитувања покажаа дека околу 22,5 проценти се провоцираат мерки кои укажуваат на неформална економија во Македонија, истакна претседателот на ССМ Живко Митревски на денешната прес-конференција.

Во Европската унија, како што посочи Митревски, овој процент се движи некаде од 19 до 22 проценти.

Спроведените истражувања покажуваат дека најмногу работата на црно ја има во земјоделството, градежништвото, транспортот, хотелиерството, трговијата и услугите. Најпогодени од оваа работа се лицата на возраст од 15 до 30 години, а опфатени се и студентите и пензионерите. Работата на црно е особено присутна во сезонската работа.