Македонија

Стаменов: Со вакви проекти за земјоделството се развива европско земјоделство во Македонија

Стаменов: Со вакви проекти за земјоделството се развива европско земјоделство во Македонија

Сето тоа е со цел, вели Стаменов, да на земјоделецот му се овозможи земјоделието да биде изворна гранка од каде што тој ќе го одржува своето семејство.

-Сите овие мерки се прифатени од страна на земјоделците. Ние остваруваме секојдневни контакти со земјоделците, ресорното министерство, со Владата, бидејќи како Федерација на фармери, односно како претставници на нашите земјоделци сме социо-економски партнер со Владата на Македонија каде што ние нашите барања ги презентираме и на институционален начин успеваме да се избориме за нашите барања, појасни Стаменов.

Она што сега се прави со овие мерки, смета тој, дава стимул за нашиот земјоделец, дека има некој кој стои зад него и сака да му помогне. Вака се постигнува европско земјоделие.

-Се вреднува трудот на земјоделецот онака како што треба да се вреднува, а комоцијата и задоволството на македонскиот земјоделец уште повеќе ќе биде изразено кога ќе почнат да се имплементираат сите овие мерки, вели Стаменов.