Свет

„Старбакс“ ќе вработи 10.000 бегалци во неговите кафулиња низ светот

„Старбакс“ ќе вработи 10.000 бегалци во неговите кафулиња низ светот
FILE- In this Dec. 7, 2016, file photo, Starbucks Chairman and CEO Howard Schultz speaks during the Starbucks 2016 Investor Day meeting in New York. Starbucks says it will hire 10,000 refugees over the next five years, a response to President Donald Trump's indefinite suspension of Syrian refugees and temporary travel bans that apply to six other Muslim-majority nations. Schultz said in a letter to employees Sunday, Jan. 29, 2017, that the hiring would apply to stores worldwide. (AP Photo/Richard Drew, File)

„Денеска Ви се обраќам со голема непријатност, големо срце и цврсто ветување“, напиша главниот директор на „Старбакс“, Хауард Шулц.

„Живееме во момент во кој ветувањето за американскиот сон е ставено под прашање“, вели тој.

Шулц, близок до демократите, вели дека „Старбакс“ е во контакт со своите вработени кои се погодени од извршната наредба на претседателот Трамп за воведување построги мерки за доаѓање на американска територија.

„Старбкс“ сака во следните пет години да ги вработи лицата кои бегаат од војните, прогонот и дискриминацијата во 75 земји, во кои е присутен како франшиза.

Шулц, еден од ретките американски директори на големи компании кои се мешаат во политика, исто така, се осврна и на одлуката на Трамп за изградба на ѕидот кон Мексико.

Да градиме мостови, а не ѕидови со Мексико, изјави додавајќи дека „Старбакс“ ќе продолжи за вложува во Мексико, земјата во која има 600 кафулиња и 7.000 вработени.