Магазин

Стартапите импресионираат со иновативни IоТ решенија

Стартапите импресионираат со иновативни IоТ решенија

 

Cisco, Intel и Дојче Телеком денеска ги презентираa резултатите од Challenge Up!, европската програма за забрзување и инкубација на стартапи, чија  цел е да обезбеди  надежни  Internet of Things услуги и решенија на пазарот со побрзо темпо. Демо денот во unBound Digital во Лондон е резултат на шестмесечната програма за  забрзување и инкубација ,во која трите компании  заедно застапуваат и  развиваат IoT иновации меѓу европските претприемачи, кои работат со  стартапи кои се иноватори во нивните индустрии.

Стартапите учесници, се избрани преку панел дискусија од страна  на високи претставници од Cisco, Intel и Дојче Телеком,  според нивниот успех во зачнувањето на бројни IoT производи од различни области, вклучувајќи паметни решенија, податоци со голем обем и поврзување.

Самата програма обезбедува многу повеќе од инвестиции и финансии, како што се пристап до ресурси и клиенти на трите партнери, постојано менторство и можност да се забрзаат подготовките за излез на пазарот.

  • На пример, N-join врши анализа на решенија за фабрики кои овозможуваат пофлексибилни, поефикасни и еколошки производствени капацитети и со помош  на оваа програма овозможена од страна на трите компании ќе се овозможи  подобрување на нивниот придонес и способност, со што се изразува користа од програмата. Во пракса, ова им овозможува на N-join да обезбеди софтвер, додека Cisco го обезбедува хардверот, а Дојче Телеком „клауд“ инфраструктура. Интел ќе помогне за да се обезбеди решение спремно за пазарот, со функција на концептот на N-Join во фабриките.
  • Компанијата за „смарт“ уреди Senic отвори заедничка канцеларија за „смарт“ уреди со интегрирање на својот контролер Nuimo во компјутери базирани на Интел чипови и во Cisco Telepresence System. Дојче телеком ќе имаат производи Senic интегрирани во нивната платформа за “смарт“ домови
  • ProGlove, компанија за производство на „смарт“ ракавици за фабрички работници, создава синџир на снабдување преку лесна интеграција на ProGlove во Supply Chain Monitoring решенија за  магацини, логистички и транспортни компании. Ова ќе се демонстрира преку концепти за одбрани клиенти од Cisco, Intel и DTAG.
  • SEMSEYE, наречена Google Analytics за трговци на мало и трговски центри, соработува со Intel во Даблин Croke Park Sports стадионот, како и во музеи и библиотеки во Даблин, каде SEMSEYE се користи за следење на фреквенцијата на посетители. Покрај ова, Дојче Телеком инсталира SEMSEYE во пет големи продавници во Романија и две во Полска.

Во текот на програмата, 12 стартапи, од цела Европа импресионирани од остварливи IoT решенија од кои се добиваат реални придобивки, од овозможување на луѓето со дијабетес да го измерат и задржат нивото на шеќер во крвта во реално време (Admetsys) со што се намалува на времето поминато во потрага за паркинг (HiPark).

Дводневниот настан ги проследи презентациите на  Стартапите и нивната употребливост пред  менторите Елиас Drakopoulos (СВП Дојче Телеком), Мајк Flannagan (VP & ГМ Cisco) и Кристијан Моралес (CVP & GM Intel), како и пред  публика со повеќе од 50 бизнис и технолошки експерти и менаџери, како и повеќе од 2.500 учесници од над 30 земји. Изложени беа резултати од работата на победничките тимови во текот на изминатите месеци, при што секој тим се состои од најмалку три посветени ментори од секоја корпорација, лични состаноци и неделни онлајн работни сесии, за да се развијат  нивните нови идеи и да се осигураат дека тие  постигнале ниво на софистицираност кое  ќе им овозможи да се развиваат во универзумот на Интернетот на нештата – IoT.

Кристијан Моралес, потпретседател и генерален менаџер на ЕМЕА на корпорацијата Интел изјави: “Лично бев сведок на интензивната работа со Стартапите во текот на последните шест месеци и навистина сум возбуден што гледам конкретни, реални IoT решенија од индустриски до „смарт“ градови во корист на нашите клиенти и партнери. Убеден сум дека  Challenge up! ќе продолжи да го задржува вниманието на IoT секторот во Европа и ќе придонесе кон многу иновативна и брзо растечка дигиталната економија”.

Mike Flannagan, потпретседател и генерален менаџер на Cisco Data & Analytics Business изјави: “Интернетот на нештата – IoT отвора многу можности. За да им помогне подобро да се справат со овие можности, Challenge up! Ги здружи најдобрите од светот на технологијата во екосистемот на отворени иновации. Со нетрпение очекувам да ги видам 12-те заеднички случаи да успеат во светот”.

Elias Drakopoulos, SVP за Europe B2B во Deutsche Telekom изјави: Ние го инициравме Challenge Up!  со цел започнување  бизнис идеи во областа на IoT. Pаботејќи со овие Стартапи, подржувајќи  го  нивниот развој, партнерството создава вредности за сите страни.

Понуден е победнички пристап како  за Стартапи, така и за корпорации како Дојче Телеком. Стартапите, добиваат уникатно знаење и пристап до ресурсите кои го поддржуваатнивниот растеж, а во исто време добиваме  вредни услуги и решенија, кои можеме да им ги понудиме на нашите B2B клиенти.

Ние веруваме дека Challenge Up! е следната генерација на отворени иновации. Успехот на оваа програма покажува колку е важно да се создаде еден екосистем, како основа за развој на иновации“.

12-те Стартапи, се технологии во развој кои следат, регулираат и ги  подобруват системите во голем број на индустрии, вклучувајќи продажба, „смарт“ домови, аналитика и здравје. Целата листа на Стартапи може да се најде тука: http://challengeup.eu/.

Стартапите, кои се заинтересирани за аплицирањето за следниот круг на Challenge Up! може да се пријават на веб страната: : http://challengeup.eu/.

Повеќе Challenge Up! ресурси: