Македонија

Стефановски: Над 3.300 македонски војници учествувале во меѓународни операции

Стефановски: Над 3.300 македонски војници учествувале во меѓународни операции

Државниот секретар во Министерството за одбрана, Сашо Стефаноски, денеска имаше работна средба во седиштето на НАТО, во Брисел, дел од редовните  мултилатерални консултации помеѓу политичко-партнерскиот комитет на НАТО и земјава.

Тема на состанокот било разгледување на новиот пакет „Партнерски цели 2014“ и анализа на постигнатиот напредок во развојот на системот за одбрана на земјава.

“Ги информирав претставниците на НАТО земјите за посветеноста на Република Македонија за континуираниот и долготраен придонес во меѓународните операции, особено за ИСАФ во Авганистан, за напредокот во тековната трансформација на Армијата како и за развојот на распоредливите способности. Нашата земја дава исклучително висок придонес во меѓународните операции а досега над 3.300 воен персонал од Армијата бил распореден во меѓународни операции. Ја изразивме политичка посветеност на Република Македонија, како одговорен член на меѓународната заедница и долгогодишен посветен партнер на Алијансата, за продолжување на учеството во мировните мисии по 2014 година односно во рамките на новата мисија на НАТО „Resolute Support“ – пост ИСАФ мисијата во Авганистан“, истакна Државниот секретар, Стефаноски.