Македонија

Стевијата има нула калории, а е 300 пати послатка од шеќерот

Стевијата има нула калории, а е 300 пати послатка од шеќерот

Растението стевија, кое е многу барано на светскиот пазар, успева и на македонската почва, пишува Нова Македонија.

Професори од Земјоделскиот факултет при универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип правеле експерименти и испитувања со кои сакале да видат дали успева и под кои услови може ова растение да се одгледува. Велат дека може да имаме одлично производство, а останува уште да се види дали може лесно да се пласира на пазарот.

Ова растение е до 300 пати послатко од шеќерот, има нула калории и се смета за негова одлична замена зашто не му штети на здравјето.

Целата сторија ОВДЕ.

Извор/фото: Нова Македонија