Македонија

Стипендии за Македонци на постдипломски студии во Јапонија

Стипендии за Македонци на постдипломски студии во Јапонија

Државјаните на Република Македонија можат да конкурираат за стипендии за усовршување или постдипломски студии во Јапонија, кои ги доделува јапонското Министерство за образование, култура, спорт, наука и технологија (Monbukagakusho) за 2015 – 2017 година.

Стипендиите се наменети за кандидати кои сакаат да се усовршуваат или да ги реализираат постдипломските студии во Јапонија, во област која е сродна со областа на нивните претходни универзитетски студии.

На избраните стипендисти ќе им биде покриена школарината, ќе добиваат месечен надоместок од околу 143.000 јапонски јени и ќе им биде обезбеден повратен авионски билет.

Освен условот да се државјани на Република Македонија, кандидатите не треба да се постари од 35 години во времето на отпочнување на престојот во Јапонија; треба да имаат стекнато универзитетска диплома, или да се пред завршување на студиите (да дипломираат до март или септември 2015 година); треба да бараат усовршување во својата или сродна научна област и да се согласни да го изучуваат јапонскиот јазик.

Краен рок за пријавување е 13 јуни 2014 година, а сите подетални информации и формулари може да се најдат во Конкурсот, објавен на порталот за стипендии на Министерството за образование и наука: www.stipendii.mon.gov.mk.