петок, 18 август 2017  |  Вести денес: 49

СТО постигна глобален трговски договор

Министрите за трговија за земјите членки на Светската трговска организација (СТО) рано утрово го одобриле трговскиот договор, кој што би требало да даде нов тек на таа организација и ќе ја зголеми глобалната трговија за 1.000 милијарди долари.

STO1

Поврзани вести

„Така е договорено“, изјави министерот за трговија за Индонезија, Гита Вирџаван, на конференција на СТО на Бали, по тешките преговори кои траеле до раните утрински часови.

Повеќедневните разговори резултирале со првиот глобален трговски договор на СТО од нејзиното основање во 1995 година.

Овој договор предвидува намалување на царинските бариери, за кои одредени економисти оценуваат дека би можело да придонесе за економски раст вреден 1.000 милијарди долари.

Најчитани вести