четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 47

Што трба да правите ако почне да грми?

hbtsryjdkyl

Поврзани вести

Грмењето е лоша појава која може да предизвика голема штета, но и да доведе до трагедија, па еве што треба да направите за да се спасите од гром

Ако сте во затворен простор

– Затворете ги прозорците и вратите

– избегнувајте констакт со радијаторите и другите метални предмети во вашиот дом

– исклучете ги телефоните, компјутерот, телевизорот.

– избегнувајте миење на садови и туширање

Ако сте на отворено

– тргнете се високи структури (јарболи, стубови)

– избегнувајте ги дрвјата, не се доближувајте до ограда, телефонски кабли,

– пронајдете некоја стреа, ако немате во блзина седнете на земја

– доколку сте во шума, заштитете се под гранки, или под некое ниско дрво

– не минувајте покрај вода, и не пливајте

– немојте да држите чадор или други метални проводни предмети во рацете

– немојте да седите исправено

-ако сте во група, држете растојание од пет метри меѓу себе.

Доколку се најдете во автомобил

-запрете го автомобилот, но подалеку од електровод и од дрва

– останете во автомобилот, запалете ги светлата додека не помине невремето

– затворете ги прозорите и не допирајте ништо метално.

Најчитани вести