Свет

Столтенберг: Терористите како мигранти би можеле да стигнат во Европа

Столтенберг: Терористите како мигранти би можеле да стигнат во Европа

Шефот на НАТО Јенс Столтенберг денес предупреди дека припадниците на исламските екстремистички групи би можеле да стигнат до Европа под плаштот на мигрантите, а дека таа можност бара ефикасна реакција.

Столтентенберг рекол дека на состанокот на министрите за надворешни работи и одбрана на ЕУ, на кој треба да се одобри планот на Унијата за поморска операција со што би се попречиле криумчарите на мигранти претежно од бреговите на Либија, пренесува АФП.

Прашан како ќе ги искоментира извешатите како ИД се обидува да ги прокриумчари своите борци на бродовите со мигрантите во Европа, Стлтенберг потврдил дека таквата опасност од инфилтрирање на „странски борци“ постои.

Столтенберг истакна дека НАТО прави напори во соработка со северноафриканските и земјите од Блискиот Исток за да се неутрализираат основните причини за миграции, додавајќи дека Алијансата засега не учествува во досега незабележаната поморска мисија на ЕУ која следеше по серијата бродоломи на Медитеранот во кој страдаа стотици мигранти.

Столтенберг наведува дека ЕУ досега не побарала помош од ЕУ на овој план, но дека Алијансата е „подготвена да помогне ако има такви барања“.