ТОП,Балкан

СТРАШНА СНИМКА: Војската во Истанбул пукала во цивили

СТРАШНА СНИМКА: Војската во Истанбул пукала во цивили

За да спречи влез на граѓаните во европскиот дел од град за време на воениот пуч во Турција, војската го блокирала Босфорскиот мост насочувајќи ги тенковските цевки и пушки кон демонстрантите.

Новата видео снимка од крвопролевањето на Босфорскиот мост го открива вистинскиот хорор кој се одвивал во Истанбул ноќта од 15. кој 16. јуни при обидот за државен удар.

По блокадата на мостот која ја извршила бунтовничката фракција на турската војска, граѓаните од азискиот дел на градот се собрале во близина на барикадата протестирајќи против новонастанатата ситуација. Случувањата на споменатиот мост влегуваат во најдраматичната епизода од обидот за државен удар.

Исто така, војската истата вечер го блокирала пристапот и на мостот Султан Мехмед Фатих.

За да спречи влегување на граѓаните во европскиот дел на градот, војската го блокирала Босфорскиот мост насочувајќи ги тенковските цевки и пушки кон демонстрантите. При отворањето на оган убиени биле цивили кои без оружје тргнале кон барикадите, пренесува Tелеграф.рс

Видеото на Русија денес, кое е сочинето од досега невидени снимки од надзорните камери, ги потврдува наводите за смртоносното делување на бунтовната војска.

Повеќе од 140 цивили биле убиени во текот на таа кобна ноќ, додека вкупниот број на мртви, вклучувајќи ги владините сили и бунтовниците, преминал 300.