Македонија

Стратегијата на СДСМ останува аргумент број еден за антимакедонската агенда на Грција

Стратегијата на СДСМ останува аргумент број еден за антимакедонската агенда на Грција

Однесувањето на СДСМ и натаму претставува најзастапен грчки аргумент против Македонија на меѓународна сцена, јавува дописникот на Нетпрес од Атина. Пишувајќи за претстојниот европски Самит и информациите дека Македонија повторно нема да добие датум за почеток на преговорите со Унијата, грчкиот печат како аргумент го потенцира бојкотот на опозицијата.

– Да потсетиме дека Социјал-Демократскиот Сојуз на Зоран Заев не ги признава резултатите од парламентарните избори одржани во април, годинава, бидејќи сметаат дека изборите не беа фер и демократски и затоа не влегоа во Парламентот. Сите напори на Владата и опозицијата за нормализирање на политичката ситуација во земјата, до сега се покажаа како неуспешни, коментира весникот “Та Неа” во текст под наслов „Ново не на Европскиот совет за Македонија“.

Со идентична конструкција каде што однесувањето на СДСМ се прикажува како опструкција за македонската европска интеграција излезе и весникот „Елефтерос Типос“ и дел од интернет страните за вести, како „Зугла“ и „Њузбист“.

Сите напоменуваат дека Македонија од 2009 година, до сега има добиено шест препораки од Европската Комисија за старт на преговорите за членство во Унијата.

Веќе традиционалниот бојкот на демократските институции и процеси од страна на СДСМ со години се користи од страна на грчките власти за уривање на меѓународниот углед на Македонија и се потенцира како аргумент број еден во грчкиот обид за „успешно справување“ со прашањето со Македонија во евро-атлантските структури.