Македонија

Студено утро, над нулата само во Гевгелија

Студено утро, над нулата само во Гевгелија

Како што соопшти УХМР, најниска утринска температура од -9 степени е регистрирана во Берово, следат Тетово со -8, во Битола, Штип, Крива Паланка, Дебар и во Демир Капија се измерени -7, а -6 во Прилеп, Маврово, Зајчев рид-Скопје, Струмица и во Куманово. Со минусни температури утрово се и Виница, Крушево и Лазарополе каде се измерени -5 степени, -4 во Ѓуриште, Пожаране, Претор и во Охрид и -3 во Тополчани и Гевгелија.

Според мерењата на Министерството за животна средина и просторно планирање, утрово во Скопје најзагадено е кај Ректорат со концентрација од 215,18 мг/м3 ПМ 10 честички. Следи Гази Баба со 201,97, Лисиче 190,51, Центар 190,44, и Карпоп со 112,86 мг/м3 ПМ 10 честички. Во Битола се измерени со 105,48, во Кичево 105,21 , Тетово 131,59, Велес 64,03, Кочани 95,42 и во Кавадарци 150,99 мг/м3 ПМ 10 честички.