Свет

Стурџон: Остваривме историска победа на изборите

Стурџон: Остваривме историска победа на изборите
Стурџон: Остваривме историска победа на изборите

Лидерката на Шкотската национална партија (СНП) Никола Стурџон објави денеска историска победа изборите за нов парламентарен состав на Шкотска.

– Она што сега е надвор од секакво сомневање е дека СНП ги доби третите по ред парламентарни избори во Шкотска, изјави Стурџон, која е актуелна премиерка на Шкотска.

– Синоќа влеговме во историјата, додаде Стурџон.

Претходно светските агенции објавија дека СНП, која се залага за независност од Велика Британија, ќе се обиде на локалните избори дополнително да ја зацврсти власта за да обезбеди нов референдум за излегување од заедницата, по претходното неуспешо изјаснување по ова прашање во 2014 година.

Во Велика Британија вчера се одржаа локални избори, чии резултати се уште не се објавени.