четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 47

„Св. Јован Крстител“ во Капиштец ќе добие фрескоживопис

По осум децении во храмот „Св. Јован Крстител“ во Скопје ќе биде насликан фрескоживопис, на површина од 478 метри квадратни. Изведувањето на работите од стручниот тим во внатрешноста на црквата е почнато, а рокот за завршување е 2017 година. 

фрескоживопис

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Поврзани вести

Вредноста за изработка на фрескоживописот е 4 милиони денари, донација од Фондацијата „Илија Камчев“.

Во следната фаза, Фондацијата ќе го финансира и партерното уредување, како и надворешниот простор на црквата.

– Горди сме и благодарни што имаме чест да ја поддржиме иницијативата за реконструкција на црквата „Св. Јован Крстител“. Изработката на фрескоживописот ќе остане како симбол на едно време, сведок на нашето постоење и вреден артефакт во поновата историја. Со помош на уметноста ќе може да го изразиме заедничкиот стремеж кон убавото и возвишеното – тоа е наша чест, обврска и подарок за идните поколенија, изјави претседателот на Фондацијата „Илија Камчев“ Јордан Камчев.

Од Македонската православна црква-Охридска Архиепископија изразуваат благодарност за донацијата.

– Благодарни сме за оваа богољубива и родољубива постапка на г. Камчев и фондацијата што ја предводи. Вложувањето во едно вакво дело, претставува вложување во вековната духовна историја на македонскиот народ, во неговото минато, но и во иднината. Зашто ако не се сеќаваме на нашето духовно и културно минато и ако не го унапредуваме и создаваме, според примерот на нашите предци, и во иднината, тогаш и не можеме да размислуваме за нашиот опстој и за нашата уникатност, вели архиепископот охридски и македонски г. г. Стефан.

Најчитани вести