четврток, 17 август 2017  |  Вести денес: 28

Швајцарците на референдум за откажување од нуклеарките

Швајцарците денеска гласаат на референдум за откажување од користење нуклеарна енергија.

референдум

Поврзани вести

Доколку биде позитивен исходот од референдумот до 2029 година ќе биде затворена и последната од пет швајцарски нуклеарки што сега обезбедува 40 отсто од електричната енергија во државата.

Групите кои се противат тврдат дека временскиот план на Владата не е доволно брз (2050 година) и покренаа иницијатива за референдум кој ќе го забрза тој план (до 2029 година). Анкетите навестуваат тесна трка.

Најчитани вести