петок, 18 август 2017  |  Вести денес: 1

Швајцарците со референдумска поддршка за шпионирање на осомничени лица

Предлагачите и подржувачите на новите мерки уверуваат дека законот ќе помогне, Швајцарија „да фати чекор“ со другите држави.

133351085

Поврзани вести

Гласачите во Швајцарија на референдум со речиси двотретинско мнозинство го подржаа новиот закон кој им дава поголеми овластувања на швајцарските разузнавачки агенции за следење на комуникацијата на граѓаните.

Според извештајот на изборната комисија, 65,5 отсто од Швајцарците се согласуваат разузнавачките агенции да ги шпионираат осомничените лица.

Со новиот закон, разузнавачките агенции ќе може да вршат прислушување, да ја надгледуваат и следат електронската пошта и комуникација и да поставуваат скриени камери и прислушна техника.

Противниците, пак, предупредуваат на можните злоупотреби што ги нудат новите законски прописи, на ризикот од загрозување на човековите слободи и од можната закана за швајцарската неутралност, затоа што законот одобрува зголмена соработка на Швајцарија со странски разузнавачки агенции.

Разузнавачките агенции во иднина ќе можат да ги следат осомничените лица, ако за тоа имаат одобрување од судот, од Министерството за одбрана или од владиниот кабинет.

Швајцарците со децении беа против зголемувањето на овласувањата за разузнавачите, поради големиот скандал во осумдесетите години на 20 век, коба беше откриено дека Владата тајно одобрила прислушување на десети илјади граѓани.

Скандалот предизвика паѓање на тогашната Влада и санкционирање на виновниците, но расположението на гласачите се измени, по неколкуте терористички напади во Франција.

Во Швајцарија има мал број безбедносни камери по улиците, а во земјата е забрането следење на улиците од системот на Гугл-мапс, за да се заштити приватноста на луѓето.

Претставник на швајцарската Влада изјави дека новиот закон нема да дозволува следење на комуникациите како што тоа се прави во САД и во другите големи држави.

Најчитани вести