четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 0

„Сваровски“ ги напушта Кина и Чешка се сели во Србија

svarovski

Последни вести

Австрискиот концерн Сваровски ќе ги затвори своите производни погони во Кина и Чешка и производството ќе го сконцентрира во Австрија и Србија, соопшти компанијата.

Во кинескиот Јингшангу со одллука на Сваровски ќе бидат затворени 200 работни места, а во Чешка 75.

– По сеопфатна промена на меѓународната стратегија за производство, следните месеци производството ќе биде од седиштето во Ватенс во Австрија и новиот погон во Србија.

Погоните во Кина и Чешка ќе бидат затворени, најавува Сваровски во соопштение. Во изминатите месеци анализирани се производствените погони во странство при што истакнува Сваровски, условите за конкурентност во Кина отежнуваат производство на концернот под сопствените високи бизнис, етички и квалитативни стандарди.

Најчитани вести