Македонија

Шведска донација за Клиничката болница во Битола

Шведска донација за Клиничката болница во Битола

Клиничката болница во Битола денеска доби донација од Хуманитарната организација за помош исолидарност од Шведска. Донацијата се состои од медицинска опрема и матријали.

Директорот на медицинскиот центар „Д-р Трифун Пановски“-Битола, Василе Најдовски информира дека станува збор за медицинска опрема и помагала како дел од континуираната соработка меѓу битолската Клиничка болница и пријателите што ги има овој регионален здравствен центар во Шведска.

– Донацијата е разновидна и притоа добивме кревети, душеци, медицински помагала, електрични колички и две анестезиолошки машини за респирација, истакна Најдовски на денешната прес конференција во Клиничка болница-Битола.

Хумантарната организација за помош и солидарност донира во 25 држави во светот и, како што истакна нејзиниот претставник Ларс Шуберк, желбата за поддршка на граѓаните во Македонија ќе продолж. Очекуваат институционално олеснување на постапката и процедурите при доделување на хуманитарна помош од Шведска во Македонија.