среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 50

Шведска повторно ќе ги проверува патните исправи на границите

Шведска донесе одлука повторно да воведе проверка на патните исправи на сите граѓани што влегуваат во оваа скандинавска земја со цел да се намали приливот на мигранти.

migranti

Поврзани вести

Шведска донесе одлука повторно да воведе проверка на патните исправи на сите граѓани што влегуваат во оваа скандинавска земја со цел да се намали приливот на мигранти.

Од 4-ти јануари следната година компаниите за автобуски, железнички и превоз со траект ќе бидат задолжени за проверка на патните исправи и идентификацијата на патниците, но сеуште не е познато кому ќе му биде дозволено да ја премине границата.

Парламентот го усвои нацрт-законот што го предложи Социјалдемократската партија со поддршка на екстремно десничарските шведски демократи.

До крајот на ноември во Шведска влегле речиси 150.000 мигранти, двојно повеќе од минатата година. Минатиот месец оваа скандинавска земја ги заостри политиките за азил, го укина правото на постојан престој за одделни групи и го ограничи правото на соединување на семејствата.

Најчитани вести