петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 39

Светска ранг листа според коефициентот на интелегенција: Каде е Македонија?

Според истражувањата што ги спровеле професорите Ричард Лин и Тату Ванханен и што ги објавија на страницата IQ-research направена е ранг листа на земјите според коефициентот на интелегенција на нивните жители.

iq-rang-lista

Последни вести

Според истражувањата што ги спровеле професорите Ричард Лин и Тату Ванханен и што ги објавија на страницата IQ-research направена е ранг листа на земјите според коефициентот на интелегенција на нивните жители.

На самиот врв на листата се Хонг Конг и Сингапур со просечнен IQ од 108. Македонија се најде на 16-тото место со просечно место од 91.

На 17-тото место е Хрватска со коефициент 90, но тоа место го дели со Босна и Херцеговина, Албанија и Турција. СРбија е на 18-тото место со просечен коефициент 89.

Две места пред Македонија, на 14-тото место  е Бугарија со просечен коефициент  94, додека Словенија и Словачка се на 11-тото место со просечен коефициент 96.

Најчитани вести