Свет

Светската банка со нов претседател, мандатот го доби Американецот Џим Јонг Ким

Имплицитно договорот, кој е направен по Втората светска војна, од страна на Бретон Вудс, бара Американците и Европејците да си ги поделат раководствата во институцијата.

Според тој договор на чело на Светската банка секогаш е поставен Американец, додека претседателот на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) секогаш е Европеец.

Ким (56) е претседател на Светската банка од јули 2012 година, а неговиот втор мандат започнува на 1 јули 2017 година.

Во Светската банка членуваат 189 држави.