Македонија

Светски ден за борба против карциномот

Светски ден за борба против карциномот

И Македонија ќе се вклучи во одбележувањето на 4-ти Февруари – Светскиот ден за борба против карциномот.

Годинава Светскиот ден за борба против карциномот се спроведува под слоганот „Ние можеме, јас можам” и повикува на активно вклучување на поединците, заедницата и надлежните институции со цел превенција и намалување на последиците од појавата на карциномите.

Кампањата е фокусирана на информирање и едукација за зголемена свесност за превенција од карцином, обезбедување на соодветен пристап до здравствените услуги, обезбедување здрава животна средина и да се повикување за унапредување на политиките по однос на ова прашање.

Една од областите во кампањата за 2015 година е обезбедување на пристап до здравствените услуги, а клучна улога во борбата против карциномот претставуваат превентивните здравствени услуги.

Секоја земја треба да обезбеди скрининиг

Според Светската декларација…