Свет

Светскиот долг надмина 100 илјади милијарди долари

Светскиот долг надмина 100 илјади милијарди долари

Според податоците на банката за меѓународни порамнувања, вкупниот обем на долговите во светот надмина 100 илјади милијарди долари, пренесе „Интерфакс“. Од средината на 2007-та година, кога се појавија првите знаци за претстојната криза, до средината на 2013, светскиот долг скокна за повеќе од 40 отсто.

Цпоред податоци на агенција „Блумберг“, во истиот период вкупната капитализација на светските берзи опадна за 3,85 илјади милијарди долари до 53,8 илјади милијарди долари,