среда, 28 јуни 2017  |  Вести денес: 24

СЗО прогласи крај на епидемијата на ебола во Западна Африка

СЗО

Поврзани вести

Светската здравствена организација ( СЗО ) денеска објави крај на епидемијата на ебола во Западна Африка.

Крајот на епидемијата на ебола е прогласен по 42 дена од последниот случај во Либерија.

Во Сиреа Леоне беше прогласен крај на епидемијата на ебола на 7. ноември, а во Гвинеја на 29 декември.

Повеќе од 11.300 луѓе починаа по избивање на епидемијата на ебола во декември 2013. година, а 28.500 беа инфицирани.

Но, експертите на СЗО предупредуваат дека се уште постои опасност од епидемија на хеморагична треска, чиј вирус може да биде активен и до 12 месеци во спермата на маж кој ја прележал болеста.

Најчитани вести