понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 28

СЗО: Сланината, колбасите и шунката може да предизвикаат рак

Црвеното месо, во кое спаѓаат говедското, јагнешкото и свинското, е ставено на листата на „веројатни“ прчинители на рак од групата 2A, во коај уште спаѓаат и глифосфат, активна состојка состојка на многу хербициди.

СЗО: Сланината, колбасите и шунката може да предизвикаат рак

СЗО: Сланината, колбасите и шунката може да предизвикаат рак

Поврзани вести

Месните производи, како сланина, колбаси и шунка, можат да предизвикаат рак на цревата кај луѓето, но и рак на панкреасот и на простатата, соопшти Светската здравствена оргнизација (СЗО).

Агенцијата за истражување на ракот (ЛАРК) која работи во рамките на СЗО, го стави обработеното месо, како сланина, шунка и колбаси во груата заедно со цигарите, азбестот и дизелските гасови, за кои постојат „доволно докази“ дека можат да предизвикаат рак.

Црвеното месо, во кое спаѓаат говедското, јагнешкото и свинското, е ставено на листата на „веројатни“ прчинители на рак од групата 2A, во коај уште спаѓаат и глифосфат, активна состојка состојка на многу хербициди.

Според податоците на СЗО, додавње 100 грама црвено месо во редовната секојдневна исхрана

Најчитани вести