Свет

СЗО: Здравата храна е многу скапа

СЗО: Здравата храна е многу скапа

„Доколку сакате да имате квалитетен оброк со риба, зеленчук и овошје, треба да одвоите дополнителни 1,1 евра дневно“, вели СЗО, додавајќи дека оптималното количество е 2.000 калории.

Научниците пресметале дека здравиот оброк е многу поскап од исхраната која содржи индустриски месни преработки и други додатоци.

Тие навеле дека за дневно консумирање 400 грама овошје или зеленчук треба да се одвојат дополнителни 1,17 евра и тоа само за едно лице.

За брачна двојка со две деца тоа се дополнителни 131,04 евра.