Балкан

Тачи најверојатно ќе биде нов министер за надворешни работи на Косово

Тачи најверојатно ќе биде нов министер за надворешни работи на Косово

Лидерот на Демократската партија на Косово (ПДК) Хашим Тачи во новата косовска влада ќе биде вицепремиер и министер за надворешни работи, објавија приштинските медиуми, повикувајќи се на официјалниот предлог-договор за владејачка коалиција меѓу ПДК и Демократскиот сојуз на Косово (ЛДК) на Иса Мустафа, кој треба да биде потпишан денеска.

Според договорот на двете партии, техничкиот дијалог меѓу Белград и Приштина треба да го води министер без ресор или државен министер, а политичкиот дел од дијалогот ќе го води премиерот.

Телевизијата Клан Косово и останатите медиуми во Приштина потсетуваат на претходните наводи дека Мустафа ќе биде идниот премиер, а пренесуваат дека претседател на косовското Собрание ќе биде Кадри Весели. Наводно ќе биде формирано и ново министерство, кое ќе се вика Државно министерство и ќе биде одговорно за дијалогот меѓу Белград и Приштина, а ќе го предводи Енвер Хоџај.

Како што пренесува Топ-ченел од Албанија, повикувајќи се на официјалниот предлог-договор меѓу Тачи и Мустафа, ЛДК ќе има еден вицепремиер, седум министри и еден министер без ресор. Партијата на Мустафа наводно ќе го предводи Министерството за внатрешни работи, Безбедносните сили на Косово, финансиите, културата и спортот, дијаспората, просторното планирање и Министерството за правда.

ПДК ќе ги добие министерствата за надворешни работи, за европски интеграции, за образование, за здравство, за економски развој, за трговија и индустрија, за инфраструктура, за социјална работа и за земјоделство.

Неалбанските заедници ќе ги предводат Министерството за заедници и враќање, Министерството за локална самоуправа и Министетството за јавни служби, наведуваат медиумите.

Новиот владин кабинет ќе има повеќе заменици министри. Во секое министертво ќе има по еден заменик министер од редовите на ПДК и ЛДК. Во некои министерства ќе има и по три заменици, каде третиот ќе биде од редовите на неалбанските заедници, објавуваат приштинските медиуми.