понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 75

Tag Archives: екстерно

spiro ristovski

Ристовски: Укинувањето на екстерното е популистичка мерка на штета на децата

Намерата да се укине екстерното тестирање не е реформа, туку антиреформа и популистичката мерка која е на штета на учениците, оцени во петокот на прес-конференцијата Спиро Ристовски, од ВМРО-ДПМНЕ„Намерата...
резултати

Денеска резултати од екстерното тестирање на матурантите

Државниот испитен центар денеска соопшти дека приговор на резултатите ќе може да се достави во училиштата каде на учениците ќе им биде овозможен и увид во тестот, а конечните резултати ќе бидат објавени...
Над половина од приговорите за екстерното тестирање неосновани

Над половина од приговорите за екстерното тестирање неосновани

Над половина од поднесените 2.855 приговори околу тестовите од екстерното тестирање во јунската сесија биле одбиени како неосновани, соопшти Државниот испитен центар. – Прифатени се 17,09 проценти,...
VMRO

ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ никогаш нема да признае дека конечно македонскиот образовен систем оди нанапред

Наместо на некоја од често одржуваните паушални прес конференции да понудат конкретна мерка, проект или реформа, СДСМ продолжува да го критикува сето она што нејзините партиски кадри не успеале да...

ДИЦ: Просечна оценка на екстерното тестирање 3, 26

Во сите основни и средни училишта денеска се истакнати резултатите од екстерото тестирање. По обработката на резултатите е констатирана просечна оценка на постигнувањата на учениците од 3,26. Минатата...
eksterno-testiranje

Деветоодделенците ќе ги добијат резултатите од екстерното

Државниот испитен центар информира дека денеска ќе бидат објавени резултатите од јунската сесија на екстерното проверување на постигањата на учениците од деветто одделение. Право на приговор на резултатите...
eksterno testiranje

Објавени резултатите од екстерното тестирање

Објавени резултатите од екстерното по два предмета кои ги полагаа основците и средношколците. Резултатите се објавени во нивните училишта. Второто екстерно тестирање во Македонија беше спроведено...
eksterno testiranje

Резултатите од екстерното на осмоодделенците ќе се објават по 12 часот

Резултатите од екстерното тестирање на сите осмоодделенци ќе бидат истакнати денеска по 12 часот во сите основни училишта, а за сите останати ученици во следните неколку денови. Врз основа на обработените...
rostovski

Ристовски: Екстерното тестирање помина во најдобар ред

На последниот ден од екстерното тестирање, реализирани се околу 370.000 полагања  меѓу учениците од четврто одделение основно образование до трета година средно образование. Министерот за образование...
ek

Екстерното тестирање минува без проблеми

Основците и средношколците кои во понеделникот го полагале првиот предмет од екстерното тестирање, денеска го полагаат вториот предмет. „Како и досега, процесот минува без проблеми во системот“,...
images

Почнува екстерното тестирање за основците и средношколците

Денеска почнува екстерното оценување на учениците и учителите од средното и основното училиште. Тестирањето за 189 илјади учесници треба да заврши до 10 јуни. Разултатите од тестирањето ќе се објавуваат...
eksterno-testiranje-janev3

Ќе има промени во распоредите за екстерното тестирање

  Министерството за образование и наука и Државниот испитен центар во целост ги прифаќаат укажувањата на Дирекцијата за заштита на личните податоци  во врска со содржината на распоредите за екстерно...
spiro

Од утре распореди за екстерно тестирање

Сите основни училишта од утре ќе почнат да објавуваат распореди за екстерното оценување на учениците кои ќе содржат име и презиме на ученикот, како и датум и час на полагање без предметите по кои ученикот...
ucenici uciliste

Вечерва ќе бидат објавени прашањата за екстерното тестирање

Во 21 часот вечерва Министерството за образование и наука ќе ги објави прашањето за екстерното тестирање за учениците од основните и средните училишта. Тестирањето ќе се одржи од 2-ри до 8-ми јуни, а ќе...

Најчитани вести