четврток, 1 декември 2016  |  Вести денес: 16

Tag Archives: инвестиции

инвестиции

За девет месеци 199,08 милиони евра директни инвестиции

Најмногу инвестиции во деветте месеци се од Германија 23,20 милиони, следи Турција со 23,14 милиони, Италија 12,46 милиони, Луксембург 11,48 милиони и Бугарија 11,72 милини евра. Според дејноста најмногу инвестиции...
автопати

Се инвестираат милиони евра во автопатите

Капиталните инвестиции во инфраструктура надминуваат милијарда евра, изградена или реконструирана е патна мрежа од над 1.300 километри. Клучни се трите нови автопати: од Демир Капија до Смоквица (проект...
todorov

Тодоров: За четири години во здравството ќе се инвестираат 200 милиони евра

Во следните четири години во здравството се планира силен инвестициски циклус во износ од над 200 милиони евра во здравствената инфраструктира и набавка на нова опрема, изјави министерот за здравство...
111940618

ФОРБС: Како Македонија ја преживеа мигрантската криза, ја зголеми својата економија и ги намами странските инвестиции

Разговаравме со поранешниот премиер Никола Груевски, веднаш по неговото службено патување во Вашингтон и Њујорк од 3-7 октомври. Во продолжение следува интервјуто со премиерот на теми како мигрантската...
инвестиции

Три нови инвестиции за три дена

Отворањето нови и проширувањето на постојните производствени капацитети и рестартирањето на рудниците создадоа услови за нови вработувања со кои повторно заживуваат градовите и цели региони. Еден...
gruevski-muzej-2

Груевски најавува три нови инвестиции

Битола, Велес и Охрид наскоро ќе добијат нови индустриски капацитети. Лидерот на ВМРО ДПМНЕ, Никола Груевски најави дека во овие три града наскоро ќе пристигнат нови инвеститори кои планираат отворање...
investicii-640x530

Две нови инвестиции за два дена

Слободните економски зони се полнат со нови инвеститори. За два дена во земјава почнаа да се градат две нови фабрики. „Ван Хол“ ги постави темелите на новиот капацитет во Бунарџик за производство на...
invest.jpg-500

Оваа година 35 странски компании ќе инвестираат во Македонија

Нови странски инвеститори се во преговори со македонските власти за влез во земјава. Со дел, преговорите се во напредна фаза, дел чекаат да ги објават своите финални одлуки. Во игра се компании од повеќе...
investiciski bran

Втора македонска компанија влегува во слободните економски зони, работа за 200 лица

Уште една македонска компанија влегува во слободните економски зони. Компанијата „Техноласт“ ќе инвестира во ТИРЗ Скопје, а се планира да вработи 200 лица. По компанијата „Хајтек“, која својата одлука...
stranski-640x320

Големи мултинационални компании ја ставија Македонија на инвестициската мапа

Големите мултинационални компании ја ставија Македонија на нивната инвестициска мапа. Француска инвестиција од областа на музиката, американските инвестиции, Кап Кон во Бунарџик и Гентерм во Прилеп,...
stranski investitori

Започна новиот инвестициски бран, ефектите повеќекратни

Од почетокот на овој месец, во земјава стартуваа четири нови инвестиции со што започна новиот инвестициски бран во Македонија. Кап- Кон започна со производство во Бунарџик, Монтанте почнува да го гради...
kompanii.jpg-500

Тргна новиот инвестициски бран, се очекуваат нови странски инвестиции

Тргна новиот инвестициски бран во Македонија. Се зголемува бројот на странски компании кои носат или се во финална фаза од носењето одлуки за инвестирање во земјава. Последна во низата е американската...
VladaRM

Над 100 милиони евра годишно владина поддршка за домашните фирми

Преку кредитните линии на МБПР, фондот за иновации и технолошки развој  и програмите за самовработување на АВРМ кај домашните фирми се одлеваат над 100 милиони евра. Порталот „Курир“ во анализата на...
Можностите за инвестирање во Македонија претставени пред египетски компании

Можностите за инвестирање во Македонија претставени пред египетски компании

Министерот за странски инвестиции, Бил Павлески во Египет ги претстави инвестициските можности што се нудат на странските компании во Македонија. При тоа дел од нив пројавија интерес за инвестирање...
Континуирани капитални инвестиции во селата

Континуирани капитални инвестиции во селата

Изградба на локални патишта, водоводи, канализациони системи,  училишта, спортски сали и терени…. се само дел од проектите кои изминатиов период се реализираат во руралните средини во сите општини...

Најчитани вести