четврток, 17 август 2017  |  Вести денес: 18

Tag Archives: невработени

133243048

Во Македонија вработени 723.550, а невработени 225.049 лица

Стапката на активност во минатата година изнесувала  56,5 проценти, стапката на вработеност 43,1, а стапката на невработеност 23,7. Во 2015 година стапката на активност изнесуваше 57, стапката на вработеност...
виница

Во Виница 754 лица активни баратели на работа

Градежни инженери, фармацевти, лекари, електро и ИТ инженери е кадар кој веќе со месеци го нема на список во Агенцијата за вработување во Виница, а дефицитарни се и медицинските сестри, истакнува Орце...
финска

Експеримент во Финска: Невработените ќе добиваат по 560 евра месечно

Оли Кангас од агенцијата на финската влада КЕЛА, која е надлежна за социјалните прашања во земјата изјави дека од 1. јануари почнува пробниот период од траење на 2 години во кој учествуваат 2000 случајно...
Повик за невработени лица кои сакаат да помогнат на стари лица

Повик за невработени лица кои сакаат да помогнат на стари лица

Здружението за меѓугенерациска солидарност „Доблест“ неодамна објави јавен повик за млади/невработени лица кои сакаат да помогнат на старите лица за нивно активно користење на слободното време,...
suleslika

Со програмите на Владата за намалување на невработеноста досега вработени 2.883 млади лица

Александар Ѓорѓиев, портпаролот на Владата на Република Македонија, гостуваше во вестите на Канал 5 телевизија, каде говореше за владините мерки за намалување на невработеноста кај млади лица до 29...
DSC_0451

Голем интерес кај приватните компании за мерката за вработување на млади

Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов, денеска се обрати пред членките на Стопанската Комора на Македонија, на презентацијата за новите мерки за поттикнување на вработувањата во 2014 година. „За...
slovenija zname

Словенија: Се’ повеќе млади без работа

Заводот за статистика на Словенија соопшти дека стапката на невработеност во декември минатата година изнесува 13,5 отсто, што е за 0,5 отсто повеќе одошто но ноември. Истиот извор наведува дека невработеноста...
DSC_0036

Со три нови мерки опфатени 1.670 невработени, со буџет од над 44 милиони денари

Вкупно 1.670 невработени лица се опфатени со три мерки на Владата за намалување на невработеноста, а за таа намена се одвоени 44 милиони и 430 илјади денари, истакна денеска министерот за труд и социјална...
evropska unija

На ЕУ и’ е потребен фонд за невработени

Земјите од евро зоната би требало да го лансираат амбициозниот нов проект како што е заедничко осигурување на невработените. Анкетите покажуваат дека антиевропските партии ќе освојат повеќе гласови...
slovenija zname

Расте невработеноста во Словенија

Бројот на невработени во Словенија во јануари изнесуваше околу 130.000, што е пет отсто повеќе во однос на декември минатата година и 15 отсто повеќе во однос на јануари 2013-та година. Стапката не невработеност...
milioni

Во Србија има и невработени милионери

Годишна заработка поголема од 2,19 милиони српски динари (18.800 евра) пријавилo дури 41 лице коe се изјаснилo како невработени, пишуваат српските медиуми. Сите оние кои минатата година заработиле повеќе од...
1044167_218096045044681_967281888_n

Усвоен новиот Оперативен план за активни програми и мерки за вработување за оваа година

Министерот за труд и социјална политика, Диме Спасов и директорот на Агенцијата за вработување на Република Македонија, Влатко Поповски  информираа за Оперативниот план за активни програми и мерки...
nevraboteni

Невработеноста во БиХ како во Лесото и Кенија

Најмногу невработени од земјите на Балканот има во Босна и Херцеговина и Косово, а најмалку во Црна Гора и Албанија. Поради длабоката економска и финансиска криза, како и политичката нестабилност на...
nevrabotenost

Нови 30.000 вработени лица во однос на минатата година

Државниот завод за статистика ги објави статистичките податоци за пазарот на трудот. Оваа година во третото тримесечје бројот на вработени во однос на претходната година истото тримесечје е зголемен,...

Најчитани вести