Балкан

Тахири: Разговорите во Виена не вродија со плод, мерките остануваат во сила

Тахири: Разговорите во Виена не вродија со плод, мерките остануваат во сила

Тахири за Радио Слободна Европа изјави дека ќе продолжат разговорите.

– Овој итен состанок беше свикан за да се постигне решение. Но, по тешките преговори во текот на целиот ден, не беше постигнат резултат. Аргументот на српската страна е дека Косово не е членка на Конвенцијата за АДР (меѓународен транспорт на опасен товар) ните е член на Обединети нации, посочи Тахири.

Таа додаде дека аргументот на Приштина е дека Косово со голем број држави веќе постигна договор за признавање на АДР сертификатите.

– Важно е да се каже дека разговорите за тоа прашање продолжуват, додавајќи дека досега имало и други слични договори за слободна трговија биле постигнати без проблем.