Свет

Талибанците ја предупредуваат ИД да не се мешаат во Авганистан

Талибанците ја предупредуваат ИД да не се мешаат во Авганистан

Авганистанските талибанци го предупредија денеска лидерот на џихадистичката група Исламска држава (ИД) да не прави никакви обиди за дејствување во Авганистан.

– Џихадот против Американците и нивните сојузници треба да се води под едно единствено знаме, а тоа е она на талибанците на Мула Омар, изјави неговиот најблизок соработник Ахтар Мохамед Мансур.

Во писмо од Мула Омар адресирано до лидерот на ИД, Абу Бакр ал Багдади се наведува и предупредува дека талибанците ќе бидат принудени да реагираат, доколку неговата организација се обиде да се вмеша во Авганистан.