Свет

Талибанците со нова офанзива кон Авганистан

Талибанците со нова офанзива кон Авганистан

Талибанците деновиве ќе ја започнат пролетната офанзива во Авганистан, стои во соопштението кое го доставија до медиумите.

Офанзивата е насочена пред се, кон странските војници и дипломати.

Исламистичкото движење изрази одлучност да го продолжи џихадот, а пролетната офанзива која оваа година е наречена „Азм“ (Стабилност) ќе почне в петок.

Судирите во Авганистан, особено во планинскиот регион на границата со Пакистан, традиционално се интензивираат на почетокот на пролетта и по топењето на снеговите.

Оваа година, авганистанските сили за безбедност ќе мораат сами да се борат против талибанците поради веќе завршената меѓународната операција, под команда на НАТО.