Свет

Телото на шведската новинарка пронајдено без глава, нозе и раце

Телото на шведската новинарка пронајдено без глава, нозе и раце

Идентификувано е обезглавеното тело пронајдено во водите во близина на Данска. Станува збор за изчезнатата шведска новинарка Ким Вал (46) соопшти полицијата.

ДНК на торзото е исто исто со ДНК на Ким Вал, наведуваат на официјалниот твитер профил на данската полиција.

Вал последен пат е видена жива на 10 август, кога со научникот Петер Мадсен отишла на патување со подморница.

Подморницата потона неколку часа подоцна, а Мадсен е обвинет за убиство од небрежност.
Иако прво тој изјави дека Ким ја префрлил на копно во близина на Копенхаген, подоцна рече дека таа починала во несреќа и дека тој ја „погребал“ на море.

Обезглавеното тело е пронајдено во понеделникот, а полицијата тврди дека рацете, нозете и главата се намерно отсечени.

Новинарката со данскиот бизнисмен работела на приказната за неговата подморница долга 18 метри во која тој вложил 200 илјади долари.