Балкан

Темелко реизбран за градоначалник на Пустец

Темелко реизбран за градоначалник на Пустец

Едмонд Темелко е реизбран за градоначалник на единствената македонска општина во Албанија. На Темелко ова му е трет градоначалнички мандат.

Темелко беше кандидат на единствената партија на Македонците, Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ). За него гласале 2.076, додека за неговиот противкандидат Михалаќ Апостоловски  од Демократската партија, 488 гласачи. Темелко беше единствен кандидат од МАЕИ за градоначалник.

Потврдувајќи ја веста, генералниот секретар на МАЕИ Васил Стерјовски се заблагодари на жителите на Пустец што дадоа максимална поддршка, пред се, за македонската партија со што и во  наредните четири години општината ќе ја раководи МАЕИ.

Едмонд Темелко е роден во Пустец во 1972 година, по занимање е дипломиран ветеринар. Првпат за градоначалник е избран во 2007, по вторпат 2011. За лидер на партијата е избран во 2009, а беше реизбран на Конгресот во 2013 година.

Од партијата се надеваат дека и во Советот на општина Пустец ќе имаат мнозинство. Советнички места очекуваат во повеќе општини. Со свои листи за советници партијата учествуваше во 16 од вкупно 61 општина.