четврток, 24 ноември 2016  |  Вести денес: 44

Разбиена терористичка ќелија во Тунис: Планирале напади врз хотели

Полицијата во Тунис разбила терористичка ќелија. Џихадистите планирале голем напад врз туристичките хотели во Тунис, јавуваат британски медиуми.

foto-video-napagjacot-od-tunis-mirno-sheta-po-plazhata-so-kalashnikov

Поврзани вести

Полицијата во Тунис разбила терористичка ќелија. Џихадистите планирале голем напад врз туристичките хотели во Тунис, јавуваат британски медиуми.

Ова апсење следи по помалку од пет месеци од масакрот во Сус, кога вооружен маж на плажа уби 38 лица.

Некои од милитантите што биле уапсени деновиве биле тренирани во Либија и Сирија и во моментов чекале наредби за да ги извршат нападите.

Спречивме голем напад овој месец. Терористичката ќелија се подготвуваше за напад врз важни институции, хотели, безбедносни центри, како и против политичари, со цел да направи хаос во земјата, вели Рафик Чели, шеф на бирото за безбедност.

Во март годинава, вооружен маж уби 21 турист во музејот Бардо во Тунис, и 38 странски државјани беа убиени на плажа во Сус во јуни.

Повеќе за ова на следниот линк.

Последно во оваа категорија

турција

ЕП ќе гласа за замрзнување на преговорите за членство на Турција во ЕУ Членовите на Европскиот парламент денеска ќе гласаат за можно замрзнување на преговорите со Турција за челнство во ЕУ, јави ДПА. Иако гласањето ќе привлече големо медиумско внимание, тоа нема да биде конечната одлука по прашањето за преговорите на Турција за пристапување кон ЕУ. Тоа е така бидејќи преговорите за членство ги води и за нив решава Европската комисија, а не Европарламентот. Европратениците, кои се избираат од гласачите на ЕУ на секои пет години, можат да донесуваат закони на ЕУ заедно со другите држави членки, но тие немаат ингеренции по прашањата поврзани со надворешната политика. Денешното гласање може да испрати силен политички сигнал, но нема да има право обврзувачко влијание врз одлуката на Комисијата во врска со преговорите за членство на Турција. Согласно директивите на ЕК за преговорите, „сериозното и постојано нарушување“ на европските вредности, меѓу кои и непочитувањето на „основните слободи и владеењето на правото“ можат да станат причина за привремен прекин на преговорите. Што е точно значи „сериозно“ и „постојано“ остава отворен простор за различни интерпретации, оценува ДПА. Во случај на прекршување, се очекува ЕК да препорача замрзнување на преговорите и потоа да бидат наведени условите, со кои преговорите можат да бидат обновени. Во таков случај, 28-те земји членки на Унијата тогаш ќе треба да гласаат по препорака на Комисијата. За да биде прифатен предлогот, неопходно е одобрение од најмлаку 16 членки, во кои живеат најмалку 65 отсто од граѓаните на ЕУ.

Најчитани вести