четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 47

Терористите користат нови методи во своите напади

Тоа сега се изведува на места каде што превенцијата и интервенцијата на полицијата би биле тешко изводливи.

napad-nica

Поврзани вести

Маргарет Гилмор, експерт за борба против тероризам од британскиот Кралски институт на одбрана, вели дека нападот во Ница ги има „сите обележја“ на оние што се организирани од тн. Исламска држава (ИД).

Таа исто така, додава дека е можно тоа да е изведено од страна на индивидуалец кој ги дели нивните идеи и идеологија.

– Се испостави дека овој терористички чин е поразличен од оние досега. Се работи групи и поединци кои може или не мора да се поврзни со ИД, но го следат истиот тој начин, истата идеологија, и тоа покажува дека методологијата на нападите е сосема нова. Тоа сега се изведува на места каде што превенцијата и интервенцијата на полицијата би биле тешко изводливи, нагласи Гилмор.

Најчитани вести