Македонија

Терористите во Куманово се познати криминалци од Македонија и од Косово

Терористите во Куманово се познати криминалци од Македонија и од Косово

Терористичката група од Куманово се говори дека е составена од познати криминалци на полицијата со дебели криминални досиеја, киднапирања и разбојништва, кои се од Македонија и Косово.

Оваа терористичка група била составена од борци кои зад себе имаат богато воено искуство. Припадници од оваа група се дел од таканаречените „кучиња на војната“, платеници кои учествуваат во повеќе актуелни војни.

Истите имаат искуство од војување во три војни зад себе Косово, конфликтот од 2001 во Македонија како и војните во Сирија. Се работи за луѓе кои се платеници и добро обучени и кои дејствуваат со терористички методи.

Нивната цел е предизвикување на тензија со многу цивилни жртви. Сузбивањето на оваа група е дел од професионална акција на македонската полиција која има за цел спречување на нивните напади и сценарио за вицилни жртви.