Магазин

The Voca People воодушевија во Охрид

The Voca People воодушевија во Охрид

Претпразнична вечер полна со изненадувања на The Voca People синоќа пред бројната публика во Античкиот театар во Охрид, наспроти големиот државен и национален празник Илинден, пишува Охридпрес.

Со програма насловена како „Историјата на музиката во 5 минути“,The Voca People се претставија на сцената со музика од филмовите „Вљубени момчиња“, „Жени во лов“, „Класични времиња“, „Титаник“, но и перформанси на најпопуларните оперски арии, увертири, преубав избор на евергрини исткаен од најразнобразните стилови на соул, ритам и блуз, поп и рок, па се до електронска музика.

Октет со неверојатен квалитет на гласовите и умешност во владеењето со вокалот. Имено, говорот човекот го создал со својот интелект со желба да ја изрази сопствената мисла. Со што говорот и мислата прават целина. Иницијативата за говорот доаѓа од мислата, која при говорот е примарна, додека звучниот квалитет на тонот е секундарен и најчесто занемарен.

Пеењето пак е примарно емоционално изразување. Имено голем број на органи и мускули кои координирано учествуваат во пеењето не е можно да се активираат без сетивните и емоционални побуди. Според тоа, погрешен би бил пристапот во кој пејачките движења би се подредувале само под контрола на мислите, а при тоа да се занемарат емоционалните побуди.

Во настапот на The Voca People говорот и пеењето беа поврзани на едно повисоко ниво со низа на досетки и шеги и активно вклучување на публиката, а се` со цел да се направи едно големо и убаво шоу во кое вчеравечер учествуваа и уживаа сите присутни.

извор: ohridpress.com