Балкан

Тирана не размислува за „Голема Албанија“

Тирана не размислува за „Голема Албанија“

Албанија ја поддржува независноста на Косово, но не размислува за опцијата на т.н. „Голема Албанија“, изјави Ремзи Лани, генерален директор на Албанскиот медиумски институт, објави МИА.

– Ниту една политичка партија во Албанија не се залага за такво нешто. Тоа е нешто кое повеќе го слушаме надвор од земјата, истакна Лани за белградскиот весник „Данас“ пред официјалната посета на албанскиот премиер Еди Рама на Белград, одговарајќи на прашањето каков е ставот на Албанија околу идејата за формирање „Голема Албанија“.

Лани, кој неодамна престојувал во Белград како учесник на Белградскиот безбедносен форум, оцени дека посетата на Рама на Белград е прва на еден албански премиер во последните седум децении и тоа е многу важно за односите меѓу двете земји.

Посетата на албанскиот премиер на Белград е најавена за 22 октомври.