вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 61

Титовиот „Галеб“ оди под концесија

Titos_Yacht_Galeb

Последни вести

Локалните власти на хрватскиот град Риека објавија тендер за давање под концесија на бродот „Галеб“, кој е познат како брод на претседателот на поранешна СФРЈ, Јосип Броз Тито.

Цената на концесијата за „Галеб“, кој е прогласен за „заштитена културна сопственост на Република Хрватска“, ќе изнесува 10,3 милиони евра за период од 30 години.

Со тендерот се предвидува концесионерот во бродот да отвори музеј со површина од 507 метри квадратни, како и рекреативен објект, хостел, ресторан, конгресен центар и бар.

Крајниот рок за поднесување на понуди на тендерот е 24 март.

Најчитани вести