Македонија

Тодоров: Нема потреба од прогласување на епидемија од туларемија

Тодоров: Нема потреба од прогласување на епидемија од туларемија

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија.

– Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа локални жаришта за да се избегнат дополнителни нови случаи. Од тој момент досега нема нови случаи. Остана последната бројка на заразени, изјави Тодоров по денешната посета на реновираната служба за трансфузиологија во Куманово.

Одговорајќи на новинарско прашање, министерот нагласи дека се преземаат сите препорачани мерки задолжителни во ваков случај. Мерките, како што подвлече тој, засега дават добри резултати.