Македонија

Тодоров: Потребно е да се отвори јавна дебата за дебелината и прекумерната тежина

Тодоров: Потребно е да се отвори јавна дебата за дебелината и прекумерната тежина

Министерот за здравство Никола Тодоров денеска истакна дека како држава треба да го следиме примерот на европските земји и да се отвори дебета за тоа како да се справиме со дебелината и неправилниот начин на живот.

Треба да се направи многу широка општествена дебата која што предвидуваме да ја направиме во наредниот период, но тоа да биде дебата со сите чинители во општеството и со индустријата и со експертите. Мораме да се осврнуваме и на оваа проблематика особено затоа што по добивање на податоците од Студијата за исхрана на Р. Македонија.Ние на Комитетот за здравје и животна средина донесовме одлука за прв пат во Р. Македонија да се направи ваква студија и оваа студија е направена. Студијата покажа дека во Македонија граѓаните консумираат храна со повеќе масти од храната од европскиот просек, истото се однесува и за сол и шеќер, рече Тодоров.

Министерот посочи дека податоците од Студијата за исхрана на Р. Македонија покажуваат дека над 80% од граѓаните во Македонија имаат физичка активност далеку помала од пропишаната или препорачаната физичка активност,а има и определни аспекти на пушењето.

Сите овие параметри кога ќе ги земеме во предвид имаме обврска оваа прашање го дигнеме високо во јавноста односно за тоа широко да се дебатира околу овие прашања и врз основа на дебатата да се преземат и определени мерки, рече Тодоров.

Податоците од Студијата за исхрана на Р. Македонија покажуваат дека дебелината и прекумерната тежина кај Македонците е на високо, алармантно ниво. Официјалните податоци покажуваат дека 17 проценти од Европејците се дебели, додека Македонија е над тој просек. Министерството за здравство сериозно размислува на отворање на јавна дебата за оваа проблематика се со цел да се изнајде решение и мерки за продуктивно решавање на проблемот со дебелината.

Проблемот со дебелината и нездравиот начин на живеење во Европа , земјите членки го решаваат на два начини, со дополнителна едукација на населението или со промена на цената на храната со таканаречениот „данок на маснотии„ кој е особено актуелен во последните години.

На пример во Данска е првата земја во светот која го вовела данокот за заситени масти, во износ од 2,15 евра килограм за одредени видови храна, во Унгарија има „ данок на чипс“ за производи кои користат висок степен на сол, шеќери или кофеин додека во Финска има акциза за слатки.