среда, 23 август 2017  |  Вести денес: 17

Тодоров: Распустот да се продолжи до 23 јануари

Продолжување на распустот за учениците до 23 јануари, секојдневна дезинфекција на автобусите во јавниот градски превоз во Скопје, но и во другите градови, како и темелна дезинфекција на училиштата пред почетокот на второто полугодие се новите мерки кои имаат за цел да го намалат ширењето на грипот во земјава.

распуст

Поврзани вести

Прифативме мерка да се продолжи зимскиот распуст до 23 јануари, односно второто полугодие наместо на 18 јануари, како што беше предвидено, да почне на 23 јануари. Оваа мерка е повеќе од потребна имајќи ја предвид тенденцијата на намалување на бројот на заболени од грип од 0 до 14 години во време на распустот, рече министерот за здравство Никола Тодоров на денешната прес-конференција, што ја одржа заедно со членови од Комисијата за заразни болести.

Исто така, додаде тој, донесена е мерка и за темелна секојдневна дезинфекција на автобусите во градскиот сообраќај во Скопје, но и во останатите градови каде има организиран градски сообраќај.

Последната мерка која ја усвоивме е мерката за темелна дезинфекција на сите училишта пред почетокот на второто полугодие, информира министерот за здравство.

Најчитани вести