Македонија

Тодоров во работна посета на Софија ќе се унапредува соработката во областа на неонатологијата

Тодоров во работна посета на Софија ќе се унапредува соработката во областа на неонатологијата

Министерот за здравство, Никола Тодоров, денеска престојува во работна посета на Софија, Република Бугарија. Во рамки на посетата, министерот придружуван од доктори од Универзитетската клиника за детски болести и Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство, ќе оствари работна средба со менаџментот на Универзитетската болница „Мајчин дом“ – Софија, предводен од проф.д-р Виктор Златков.

На средбата ќе се разговара за унапредување на соработката во областа на неонатологијата, со посебен фокус на можностите за едукација и стручно доусовршување на македонските доктори во оваа медицинска област, имајќи предвид дека одделот за неонатологија во оваа болница е најголем од ваков вид на ниво на целата држава.

Воедно, на средбата ќе бидат разменети искуства меѓу докторите од македонските универзитетски клиники и нивните колеги од Република Бугарија.

Оваа работна посета е во рамки на континуираните разговори и заложби на ниво на Министерството за здравство на Република Македонија и на Република Бугарија, во насока на унапредување и зајакнување на меѓусебната соработка.