Торта „Унгарка“

Тесто

60 гр. брашно

2 јајца

20 гр. шеќер

5 гр. путер

20 мл. кисела павлака

1 прашок за пециво

Фил

1 л. млеко

5 лаж. брашно

3 лаж. какао

15 гр. шеќер во прав

25 гр. маргарин

10 гр. шеќер

малку рум

Глазура

10 гр. чоколада

8 гр. маргарин

2 капки масло

Подготовка

Тестото замесете го од брашно измешано со прашок за пециво, шеќер, јајца, путер и павлака.Тестото поделете го на пет делови, направете кори и испечете ги на обратната страна на тавката за печење.

За филот шеќерот, брашното и какаото изматете ги во малку млеко и сварете ги во остатокот од млекото.Сварената смеса оладете ја и додадете ја во пенасто изматениот маргарин сработен со шеќер во прав и рум.

Корите прмачкајте ги со филот и најгоре со чоколадна глазура која се прави на тој начин што чоколадата и маргаринот се топат на пареа и на нив се додава масло.