Македонија

Трајковски: 177 600 годишни даночни пријави поднесени во законскиот рок

Трајковски: 177 600 годишни даночни пријави поднесени во законскиот рок

Директорот на УЈП, Горан Трајковски на денешното гостување на вестите на Сител истакна дека покрај порастот на поднесените годишни даночни пријави кои бележат зголемување секоја година, оваа година се подобрил и квалитетот на пријавите.

Трајковски потенцираше дека речиси 100% од фирмите ги поднеле уредно годишните даночни пријави, а помалку од 1% од фирмите не ги поднеле во законскиот рок, најчесто поради процес на претстечајна постапка или постапка на ликвидација.

Трајковски потенцираше дека ќе се продолжи со надградбата на системот на е-даноци.

„Македонија е земја на ниски даноци и ние веќе осма година опстојуваме на таа политика на ниски даноци и покрај сите удари на светската еконмска и европската должничка криза. Во овој контекст ние продолжуваме со надградба на системот е-даноци што значи дека тој ќе биде се побрз, се поефикасен и нашата желба и желбата на бизнис секторот во Македонија, исто и на физичките лица како даночни обврзници е да буквално секоја услуга на УЈП и комуникација на фирмите и граѓаните со УЈП биде по патот на е–даноци“, додаде Трајковски.

Меѓудругото, тој најави и електронско издавање на потврди и уверенија за платени даноци, кое треба да почне од први април.

Целото интервју погледнете го во видеото во продолжение.